När jag var en liten valp så tyckte husse och matte att jag behövde gå i skola för att lära mig att gå i koppel och sånt. Det var lite tufft i början men jag lärde mig så småningom och blev riktigt duktig. Nu är det Sixtens tur att gå i skola.

Men i alla fall när jag började i skolan första gången var att jag fick nosa omkring och upptäcka nya buskar och träd, träffa nya människor och så fick jag träffa andra valpkompisar också. Det var lite jobbigt med alla nya dofter och att jag skulle sitta still och så. Men till sist blev jag så trött så jag la mig för att sova en stund.

Andra lektionen så fick jag lära mig att träffa och hälsa på mina nya kompisar på rätt sätt. Jag fick reda på att det inte var okej att bitas eller skälla på dom. Men matte sa att jag var duktig i alla fall. Det är jobbigt att lära sig nya saker men det är kul samtidigt.

När vi kom till skolan den tredje gången skulle vi lära oss lyda våra hussar och mattar. Tydligen är de som bestämmer vad som göra eller inte. Jag fick lära mig sitta och ligga när matte sa till mig när jag skulle göra det. Men det var lite svårt att förstå till och början. Till slut fick jag full koll på sittandet och liggandet. Gissa om jag var trött sen. Jag somnade i bilen på vägen orka knappt nosa och kissa när vi kom hem.

Så var det dags för lektion fyra då skulle jag lära mig att det var okej att matte tittade mig i öronen, i munnen och kände på mina tassar. Det var lite jobbigt när läraren också skulle titta i mina öron och i munnen. Jag ville bara bitas. Matte sa till mig att jag inte fick göra det. Så jag fick sluta med

det. Och då sa matte jag var duktig.

Lektion fem var jättekul! Då fick jag vara lös och husse satte mig på ett ställe och så skulle jag komma när han kallade. Det ville jag inte utan stack åt ett annat håll och ville leka med mina kompisar. Då blev husse lite arg på mig. Eftersom jag inte tycker om att husse är på mig så gjorde som han sa. Satt kvar tills han kallade på mig. Jag kände mig mycket duktig!

På vår sista lektion så fick jag visa upp vad jag hade fåt lära mig – sitta, ligga, sitta kvar tills matte kallade på mig och att de kände på mina tassar och så vidare. Matte blev inte arg på mig en enda gång. Så jag gick där med svansen i topp! Matte fick visst ett hundförarkort för hon hade varit så duktig hon med.

Ska jag var ärlig så var skolan inte så dum i alla fall för nu kan jag visa att jag är duktig och få godis! 

Valpens olika stadier 

Alltid lika roligt och spännande att få hem en liten valp. Det blir mycket skratt och framför allt mycket gos med valpen.

Alla hundra går genom olika stadier i sina liv precis som vi människor.

När du får hem den lilla valpen när den är åtta veckor gammal är valpen i en så kallad socaliseringsfas. Vilket betyder att den är nyfiken på omvärlden och är mycket social. Och vill vara med överallt och nosar på allt och alla. Dessutom tycker det är spännande med nya ljud och lukter.

När valpen är 13-16 veckor gammal kommer den i förpuberteten. Det är en hormonell utveckling, här börjar valpen att testa sig fram och vill frigöra sig. Det är inte alls ovanligt att valpen pratar en hel del och morrar på allt och alla. Det är nu det är perfekt att miljöträna och socialiseringsträna din valp.

Med miljöträning menas att du tar valpen till olika platser och då ser du om valpen visar sig osäker på något. Till exempel så kan det vara skrämmande att gå i trappor men ta ett steg i taget och belöna efter hand.

Socialträning så är det då du träna valpen att träffa andra människor och andra hundar. Framför allt att du lär valpen att den inte måste hälsa eller leka med alla ni möter på era promenader. Här lägger du grunden för hur den blir som vuxen.

När valpen är 16 veckor upp till sju månader då ökar jaktlusten och nyfikenheten utvecklas. Valpen kommer in i en ”jag kan själv” fas och kommer gå på egna äventyr.

Puberteten kommer hunden in i mellan sju till tio månader beror helt och hållet vilken ras din hund är. För stora raser tar det längre tid än för små raser. Här kan du märka som hundägare att hunden har svårt att koncentrera sig och många upplever att hunden inte kan något at det som den ha lärt sig tidigare. Därför kan denna tid kännas väldigt jobbig men det är en fas som alla måste gå i genom.

När hunden betraktas som vuxen beror vilken ras du har med det ligger mellan två år och uppåt. Innan dess räknas hunden som en unghund.