Jag och Sixten har fåt prova på lite olika sporter. Det var riktigt kul! Sixten har lite mer orka än var jag har men jag är ju smartare än honom så han får springa mer så blir han glad. Dessutom så sover han bättre på natten så stör han inte mig så mycket när jag försöker sova.

Min hund Sixten gillar att röra på sig som de flesta hundar gör. Därför har vi testat på massa olika sporter där han tagit ut mig. Som tur är har han lite mer spring i benen och har inget emot att få springa mer. Han blir väldigt glad av det och sover bättre om nätterna. Ganska skönt om du frågar mig för då får jag en aning bättre sömn.

Vi har testat på massa olika sporter tillsammans och här kommer ett axplock av våra absoluta favoriter:

Agility – Är kort och gott en hinderbana. Hunden springer över och under massa hinder. Genom tunnlar och runt andra hinder. En perfekt aktivitet för hundar som behöver tänka och röra på sig en massa.

Spåra – Är en annan lek som är speciellt viktig för jakthundar men som Sixten också gillar att göra. Det går ut på som namnet avslöjar att spåra upp ett objekt. Det kan vara en godis som ligger gömd någonstans. På så sätt får Sixten tänka och använda nosen och inte bara springa.

Rallylydnad – Är ganska likt Agility och hinderbanan men man läser på olika skyltar vad hunden ska göra.

Utställning – En utställning är som en skönhetstävling för hundar. Sixten var lagom förtjust till en början men kom igång lite senare. Det var extra roligt för honom att träffa andra hundar och vara lite social. Det är också krävande fast på ett annat sätt.

Roligast tror jag att Sixten tyckte att Agility var. Speciellt gungbrädan som var ett hinder tyckte han var extra rolig. Eller det verkade som det i alla fall. Jag grattade ner mig lite i bakgrunden till sporten och har sammanställt lite information om Agility.

Det är som sagt en hundsport där hunden ska ta sig igenom en bana med hinder på. Hinderbanan består av massa olika hinder som får hunden att tänka. Det hela sker på tid där den snabbaste vinner. Precis som när man hoppar med hästar gäller det dock att inte bara ta sig igenom så bra som möjligt det gäller att dels göra alla hinder och göra dem korrekt. Annars får man ett tidspålägg. Som många andra hundsporter kommer den från England och blev faktiskt inspirerad av hästhoppningen. Som sport visades den först 1978 i England och kom till Sverige så sent som 1987. Vi har alltså att göra med en relativt ung sport (om man jämför med andra sporter). Det finns olika viktklasser eller storleksklasser rättare sagt. Från de minsta till de största där man mäter mankhöjden på hunden.
Som sport så måste det finnas agility regler. De är inte så svåra utan är ganska rätt på. Hunden ska ta sig igenom banan så snabbt som möjligt. Man får tidstillägg om man till exempel river ett hinder, missar med tassen eller hittar på något annat tokigt. Med det menar vi kanske uträttar sina behov på banan eller springer iväg. Den enda hjälpen hunden kan få är instruktioner från sin husse eller matte. Därför är det viktigt att det finns någon form av rapport mellan hund och ägare för att bli riktigt duktig. Träningen bil därför A och O för att klara sig bra. Träning ger färdighet och man brukar öva genom att göra ett hinder i taget. På så sätt vänjer man hunden och bygger på med hinder tills hela banan är avklarad. Självfallet är det viktigaste kommunikationen mellan hund och ägare vilket också måste ingå i träningen. Under träningen kan man lära hunden genom att till exempel belöna denna med godis något man inte får göra under tävling.

Under själva tävlingen måste hunden ta sig igenom massa hinder. Det finns balansmoment, gungbräda och däck man måste ta sig igenom. Slalom och tunnlar är andra hinder som ofta finns på agility banan. Förutom att man ska ta sig igenom måste man även göra det på rätt sätt. Det innebär att man inte ska göra avsteg från de förutbestämda regler som finns. Den som gör banan snabbast och med minst fel (som ger tills tillägg) vinner. Det betyder att man kan vinna trots att man gjort något fel. Så länge man är snabbare än den på andra plats inräknat straffet. Värt att nämna är också att i princip alla åldrar kan vara med och tävla i Agility vilket gör det en sport för hela familjen.

Spåra 

Spåra är både en form av tävling men även en aktivitetssyssla för till exempel jakt hundar. Det går ut på att träna hunds luktsinne som är överlägset vårt mänskliga. Även om det är viktigt att stimulera jakthundar med den här leken tycker de flesta hundar om att leka den. Det är roligt för hunden att få använda ett av sina vassaste redskap nämligen dess näsa. Vanligaste sättet att leka leken är nog att husse eller matte gömmer sig och hunden får leta efter personen. Ett annat är att använda en godis eller leksak och gömma den istället. Godisspåret används ofta  och det gör man genom att lägga ut flera olika hundgodisar i skogen. Lite som hans och greta som la ut brödbitar för att hitta hem lägger man ut godisar. Man visar vart hunden hittar den första godisen sen får han leta upp spåret. På vägen finner hunden fler godisar som indikerar att han är på rätt spår. På slutet kanske hundens leksak eller något annat finns. På så sätt lär man hunden att spåra och leta. Det här kan man göra hemma, i skogen eller någon annanstans. Det är alltid bra att testa olika terränger för att utmana hunden. Vill man inte använda godis eller har en jakthund kan man använts s.k. viltspår eller blodspår som det också heter.