Hunden är inte bara människans bäste vän. Den kan vara människans bäste kompanjon. Det finns många filmer och program där man ser hundar och vad de jobbar med. Både fiktiva filmer och serier men även dokumentärer där man kan lära sig mer om de olika yrken som en hund kan ha. Ibland undrar jag om Sixten skulle vilja jobba som något speciellt. Kanske på polisen?

Polishundar är ett klumpigt uttryck för samma tränade hundar använts oftast även som väktarhundar eller räddningshundar. Med det menar vi att utbildningen är liknande för alla dem. Av polisen används de från att fånga tjuvar, eller neutralisera misstänkta till att leta efter narkotika och andra förbjudna medel. Än en gång kommer luktsinne

t väl tillhands. Förutom polis så har även militär hundar. Om jag inte hade haft en hund hade jag gärna blivit fodervärd.  Det betyder att ta hand om en hund som jobbar. För Sixtens del tror jag det hade varit bättre att vara en ledhund och hjälpa blinda. Han är en så snäll hund att det hade passat honom väl tror jag. Eller en hund som muntrar upp sjuka patienter på sjukhus. Men det kanske bara finns på filmer. Han är så gosig av sig så det hade varit ett jobb som är klippt och skuret för honom. Men då han är lite busig så kanske ett jobb på en cirkus hade varit något som han gillat. Förutsatt att man behandlade alla djur bra där vill säga. Men det hade nog varit ett roligt äventyr för honom. Men jag tror att ett jobb som assistanshund hade varit det bästa. Men för att bli det krävs det nog en hel del.

Assistanshund

Som vi redan nämnt kan en hund förutom att vara en vän vara människans bäste kompanjon. Hunden blir då ett riktigt hjälpmedel som kan underlätta för sjuka eller handikappade människor. Situationen blir en win-win då hunden får ett syfte och en ägare som verkligen bryr sig om hunden och förlitar sig på denne. Det är trots allt ett väldigt troget djur som lever i flock. Och i flocken hjälper man varandra.

Assistanshundar har olika uppgifter att utföra. Att leda sin husse eller matte över gatan eller genom andra hinder är bara några saker. De kan varna för att blodsockret är lågt eller hjälpa med massa andra saker. För att få en assistanshund krävs det nog någon form av läkarintyg. Personen i fråga måste ha en skada där en sådan krävs. En funktionsnedsättning som kan hjälpas med en hund. Bidrag finns att hämta för den som behöver en hund så hjälp finns att få. Det kostar nämligen mycket att utbilda en sådan hund. Den måste tränas av en certifierad instruktör och ni kan säkert förstå varför. Med tanke på hur mycket de hjälper en person måste den veta vad den får och inte får göra. Träningen planeras och utförs vilket tar väldigt lång tid. Man börjar oftast i tidig ålder för det är svårt att få en gammal hund att sitta. Efter avlagt prov certifieras hunden och får träffas in nya husse eller matte. Oftast brukar man dela in hunden i olika kategorier. Vi pratar om assistanshundar såklart. Ledarhund, servicehund och signalhund är de tre kategorier som oftast nämns.

Ledarhunden är kanske den assistanshund man oftast tänker på då det är den som hjälper en person med synnedsättning. Att ta sig förbi hinder som en väg, trappor och kanter blir då hundens jobb. Man kan även lära upp hunden att hitta saker som behövs som till exempel en hiss eller trappa. Det gör man genom att lära hunden olika kommandon. Den andra typen av hund är servicehunden. Den kan hjälpa personer som är rörelsehindrade att få hjälp i vardagen.

Öppna en dörr, plocka upp saker är bara några saker en sådan hund kan hjälpa till med. Då hundar är väldigt smarta kan de hjälpa med massor med saker. Sist men inte minst har vi signalhunden som kan delas in i två olika typer. Signalhund och alarmerande servicehund. Signalhunden häller personer med hörselnedsättning att påpeka olika saker. Från att telefonen ringer till allvarligare saker som att brandlarmet går. Sist men inte minst har vi den alarmerande servicehunden vars uppgift är att i förväg upptäcka om dess ägare är i riskzonen att få ett epilepsi anfall eller diabeteschock. Otroligt att de kan känna av sånt inte sant?

 Räddningshund

Förutom servicehunden finns även räddningshunden som ett redskap för att hjälpa oss människor. Med redskap menar jag inte samma sak som en hammare utan som en kompanjon. En jobbarkompis kort sagt. Även det är en win-win situation då hunden får känna gemenskap och att den uppfyller ett syfte. Men för att bli en räddningshund krävs det otroligt mycket av hunden. Den måste vara stark och orädd men även lättlärd och förstå när den ska kunna ta egna intiativ. Samtidigt är föraren av hunden minst lika viktig och deras relation likaså. Utbildningen är hård och lång men när den är klar kan den jobba tillsammans med till exempel brandkåren. Hundar används ofta vid jordbävningar för att hitta människor men även vid laviner. Deras överlägsna luktsinne kommer då väl till pass.